דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


איך נקבל החלטות בעסק מבלי ללכת לאיבוד? 

מאת    [ 11/04/2013 ]

מילים במאמר: 713   [ נצפה 1962 פעמים ]

תהליך קבלת החלטות נשמע לעיתים כנושא כבד ובעל חשיבות רבה בחיינו אך אם נעצור לרגע ונבחן את הנושא הרי שנגלה שאנו מבצעים בכל יום עשרות אם לא מאות החלטות קטנות וחשובות כאחד. החלטות כמו: מתי לקום ומה ללבוש, מה לאכול ועם מי לדבר, מתי לנסוע ומתי לחזור. אלו הן רק מקצת מהדוגמאות להחלטות קטנות שמתקבלות כל יום ובמהלך כל היום, מהרגע שהתעוררנו ועד שנלך לישון.

כעת, אם בעסקים עסקינן, הרי שעבור בעל עסק החלטות אלו הופכות להיות מורכבות וחשובות עוד יותר, החלטות כמו: את מי לקבל לעבודה? האם להשקיע בפרויקט? לאיזה שוק לכוון את מאמצי השיווק וגם...מתי לפרוש?

 החלטה של חיים ומוות

חשוב לזכור לפני שאנו ממשיכים כי לא כל החלטה בחיים או בעסק היא עניין של חיים ומוות. לעיתים קורה שאנו מייחסים חשיבות רבה מדי להחלטה מסוימת כאשר בפועל היא לא הרת גורל כפי שחשבנו. יש להוסיף ולציין כי בתהליך זה נכנסים אלמנטים אישיותיים רבים כמו רמת חרדה ופחד, ניסיון קודם ותפקוד בתנאי אי וודאות. בכל מקרה, אם ניקח את מקרי הקיצון הרי שעדיין לא מדובר בהחלטות של חיים ומוות כי הרי לא כולנו רופאים, נכון?.

 איזה טיפוס של מקבל החלטות אתה?

נבחין סביבנו ונמצא כי ניתן לאפיין את טיפוסי מקבלי ההחלטות על פי ארבעה סגנונות שונים שאני רוצה להציג לפניכם:

המפקד – טיפוס שמקבל החלטות באופן מהיר ולעיתים אף פזיז. לרוב תאופיין דרך קבלת החלטותיו בחוסר סבלנות ובחוסר רצון לשתף אחרים בהחלטותיו. אין ספק שבסיטואציות שבהם זמן הוא משאב קריטי ובקושי קיים הרי שתכונה זו מצוינת. דוגמאות כמו מפקדים בצבא, רופאים או אחיות בחדר מיון מאפיינים טיפוס זה. 

הרגיש – טיפוס אשר מקבל החלטות על פי הרגש בלבד. לרוב הוא יקבל את החלטותיו בצורה אינטואיטיבית ולאו דווקא שכלתנית. משפטים כמו "הרגשתי שזה הדבר הנכון לעשות עכשיו" או  "חשתי שהפרויקט יכול להצליח" יכולים להיות משפטים השגורים בפיו.

אכפתי – טיפוס אשר מתחשב בזולת וכל החלטותיו הם תוך שיתוף ואכפתיות של כל הסובבים אותו. תהליך קבלת החלטות יאופיין לפי התחשבות בכלל. כמו כן הוא זקוק לזמן עד אשר מקבל את החלטותיו.

מחושב  – הטיפוס הפרפקציוניסט, זה אשר צריך את כל המידע לפניו לפני שיקבל החלטה. תמיד יחוש שלא כל המידע לפניו ולכן ישאף לקבל עוד ועוד מידע לפני שיקבל את החלטותיו. לרוב ידחה קבלת החלטות עד למצב שבו אין ברירה אלא לקבל החלטה.

כלים לקבלת החלטות

כאשר אנו מקבלים החלטות אזי עומדים לרשותנו שני כלים חשובים שכדאי שנשתמש בהם בצורה מושכלת.

הראשון, איסוף מידע. לפני שאנו מקבלים החלטה רצוי וכדאי לאסוף כמה שיותר מידע (ללא חשש) שקשור לעצם קבלת ההחלטה. רצוי שהמידע יהיה אובייקטיבי ולא יסתמך על דעות סובייקטיביות (לסנן דעות סובייקטיביות) ורחב ככל האפשר.

השני, אינטואיציה או כפי שאנו מכנים "מה הבטן אומרת בקשר להחלטה זו". כדאי ורצוי להשתמש בכלי טבעי זה שקיים אצלנו באופן מולד במיוחד בכל מה שקשור לבחירת אנשים אשר יעבדו איתנו.

 מהו התהליך לקבלת החלטות המומלץ?

ראשית, הגדרת הבעיה. נשמע פשוט? מסתבר שלא. מצב מסוים בעסק יכול להראות לאחד כבעיה לאחר כחוסר בעיה. לדוגמא: קושי מסוים בניהול העסק יכול להיחשב בעיני אחד כמצב שנגרם בגין התנהגות של אדם מסוים וההמלצה היא לפטרו כאשר לאדם אחר יכולה להראות כבעיה של מבנה העסק. שתי הסתכלויות שונות שגוררות בהכרח קבלת החלטות אחרת לגמרי.

לכן השלב הראשון הוא הגדרת הבעיה איתה צריך להתמודד.

 שנית, איסוף נתונים. בשלב זה צריך לאסוף כמה שיותר מידע שיכול לעזור בקבלת ההחלטות. המידע יכול להיות מידע אינטרנטי, תשאול אנשים, דוחות כספיים או בעצם כל מידע אודות הבעיה אשר יכול לשפוך אור ולסייע בקבלת ההחלטות.

 שלישית, כאן נכנס השלב היצירתי. הרי לכל בעיה או דרך יש יותר מפתרון אחד אלא שצריך לאתרם ולהניחם על השולחן. בשלב זה הציעו מספר חלופות לפתרון הבעיה. עודדו את האנשים שאיתכם שגם חלופה "לא ראויה" היא חלופה טובה בשלב הזה, במקרה ה"גרוע" אפשר לעדכן אותה ולשפר  אותה במקצת.

 רביעית, עבור כל חלופה שהועלתה לעיל יש לייחס את היתרונות והחסרונות שלה. לעיתים ניתוח מידע זה יביא בסופו של דבר לקביעת החלופה המועדפת ביתר קלות.

 חמישית, קביעת החלופה המועדפת. גם כאן ההחלטה אינה קלה ולעיתים כוללת בתוכה המון רגשות של אובדן או של חוסר בהירות ואי וודאות. עם זאת כדאי להגיע בשלים לשלב זה ויחד עם זאת להגיע להחלטה ולא לשהות זמן רב במצב של חוסר החלטה.

 

לסיכום, לקבל החלטות לעיתים הינו תהליך פשוט ולפעמים מורכב. מידע ואינטואיציה חשובים ביותר בתהליך זה כדי לקבל החלטות טובות. ושיהיה בהצלחה !

 

כותבת המאמר: חדוה יוסף  יעוץ לעסקים משפחתיים נייד 054-9039990 אתר www.fbusiness-consulting.co.il   E-mail: hedvajosef@gmail.com  חונכת מטעם מט"י




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב